Huiveja aktiivisista langoista


Olen ollut Helsingin Työväenopistossa jo useamman vuoden kudontakursseilla eli siis kangaspuilla kutomassa. Yleensä ihmiset mieltävät kangaspuilla kutomisen mattojen tai ryijyjen kutomiseksi, mutta meikäläinen ei oikein matoista tahi seinävaatteista innostu. Villahuopiakin on tullut kudottua useampi tässä vuosien varrella, samoin VHS-kasettinauhoista kassikangasta. Niinpä nyt viimeksi kulunut lukukausi on tuonut mukavaa vaihtelua tekemiseen, kun olemme kutoneet huiveja aktiivisista langoista. Sain vihdoinkin nyt pääsiäisvapaiden aikana viimeisteltyä viime syksynä (musta) ja tänä keväänä (kelta-vihreä) kutomani huivit, ja lopputulos on tosi kiva!

Aktiivisista langoista löytyy netistä todella vähän tietoa, mutta ne ovat ohutta, ylikierrettyä villalankaa (uldcrepe), joiden kierteet vapautuu, kun langan kastelee 60-asteisessa vedessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kudottaessa lanka pysyy suorana, mutta kun lopputuloksen kastelee, se rypyttyy kauniisti. Lankaa on S- ja Z-kierteisenä ja jos olen oikein ymmärtänyt, Z-kierteinen on kierretty tiukempaan, jolloin se rypyttyykin enemmän. Lankoja saa Euroopassa Tanskasta, mutta he myyvät niitä vain jäsenilleen. Myös Japanissa ja Jenkeissä (ainakin New Yorkissa) myydään uldcrepe -lankoja, mutta sen tarkempaa tietoa minulla ei niistä ole. Toivottavasti tulevaisuudessa aktiivisista langoista löytyy paremmin tietoa netistäkin, mutta sitä odotellessa onneksi on Työväenopiston kudonnan erikoiskurssit!

Musta huivi aktiivisista langoista valmiina
Musta raitahuivi (paino 105g)
* Mustaa S-kierteistä uldcrepe -lankaa (loimi oli kokonaisuudessaan tätä)
* Manos del Uruguay Lace -lankaa (baby alpaca + silk + cashmere)

Ennen kutistamista huivin mitat olivat 48 cm x 247 cm ja kastelun jälkeen n. 34 cm x 212 cm eli rypyttymistä on tapahtunut leveyssuunnassa noin 30% ja pituussuunnassa noin 15%. Minusta huivi rypyttyi juuri sopivasti, en olisi tuon ryppyisempää halunnutkaan. Voi olla, että jos en olisi tehnyt raitoja toisesta langasta, huivi olisi mennyt vielä enemmän kasaan. Mutta olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen!

Musta huivi aktiivisista langoista ennen kutistamista

Musta huivi aktiivisista langoista kutistamisen jälkeen

* * * * * * * * * *

Kelta-vihreä huivi aktiivisista langoista valmiina

Kelta-vihreä ruutuhuivi (paino 99g)
* Mustaa S-kierteistä uldcrepe -lankaa
* Keltaista Z-kierteistä uldcrepe -lankaa (loimen leveydestä n. 2/3 oli tätä)
* Mustaa Grignasco Merinosilk -lankaa
* Tummanvihreää Grignasco Merinosilk -lankaa
* Vaaleanvihreää Grignasco Merinosilk -lankaa (loimen leveydestä n. 1/3 oli tätä)

Mustaan huiviin verrattuna tämä huivi oli alunperinkin leveämpi ja lyhyempi. Ennen kutistamista huivin mitat olivat 52 cm x 213 cm ja kutistamisen jälkeen n. 32 cm x 191 cm eli leveyssuunnassa huivi kapeni huimat 40%, mutta pituussuunnassa vain noin 10%. Leveyssuunnan kutistumisen selittänee Z-kierteisen langan määrä loimessa eli se on kiertynyt enemmän ja näin ollen myös kutistunut enemmän. Pituussuunnassa taas kutistumista ei ole tapahtunut niin paljon, johtuen todennäköisesti siitä, että huivia on kudottu paljon Grignascolla, joka ei menee kasaan läheskään niin paljon kuin ylikierretyt langat. Pidän tästäkin huivista paljon. Vaikka loimessa on paljon keltaista uldcrepeä ja sillä on myös kudottukin useita raitoja, on huivin sävymaailma silti enemmänkin vihreä kuin keltainen. Ja koska en ole keltaisen ystävä, tämä vihertävä lopputulos sopii oikein hyvin! :)

Kelta-vihreä huivi ennen kutistamista

Osku -kissa demonstroi, kuinka läpinäkyvästä kankaasta on kyse. Tässä huivi on ennen kutistamista.

Kelta-vihreä huivi aktiivisista langoista kutistamisen jälkeen

Edit 11.04.2012: Muokattu kuvien järjestystä ja kokoja isommaksi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Huiveja aktiivisista langoista

  1. Paluuviite: Haruni -huivi « Tuijan jutut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s